top of page

რატომ კარგავს ყავა არომატს? - ყავის შენახვის 3 ოქროს წესი

  • Writer: დოლჩევიტა საქართველო
    დოლჩევიტა საქართველო
  • Nov 12
  • 2 min read

მოხალული ყავის არომატი საოცრად მალე ქრება. თუ მარცვლებს არასწორად შეინახავთ, რამდენიმე დღეშიც კი გამორჩეული გემო შეიძლება სრულიად დაიკარგოს. რატომ ხდება ასე და როგორ დავიცვათ ყავა არომატის დაკარგვისგან?


ყავის არომატის 4 მთავარი „მტერი“

ყავის არომატი ასობით აქროლადი ნაერთისაგან შედგება, თუმცა მის ძირითად არომატებზე მხოლოდ 40 მდე მათგანი აგებს პასუხს. მოხალვის შემდეგ, ეს ნაერთები დაშლას იწყებს. ამ პროცესს კი ოთხი მთავარი ფაქტორი აჩქარებს:

  1. ჟანგბადი (ოქსიდაცია): ეს ყავის არომატის სტრუქტურის მთავარი მტერია. ჰაერთან კონტაქტი სიტყვასიტყვით „ჟანგავს“ არომატულ ზეთებს და ყავას მწარე, არასასიამოვნო გემოს აძლევს.

  2. სითბო: მაღალი ტემპერატურა აჩქარებს ქიმიურ რეაქციებს და „აფრქვევს“ ძვირფას არომატებს მარცვლებიდან.

  3. სინათლე: განსაკუთრებით მზის პირდაპირი სხივები, შლის არომატულ ნაერთებს და ყავას უსიამოვნო გემოს სძენს.

  4. ტენიანობა: ყავა ღრუბელივით ისრუტავს ტენს გარემოდან, რაც არა მხოლოდ არომატს აფუჭებს, არამედ ობის გაჩენასა და გარემოში არსებული უცხო სუნის ათვისებასაც უწყობს ხელს. * დოლჩევიტას ყავის მარცვლები, მოთავსებულია დეგაზაციის სარქველის მქონე შეფუთვებში, რაც უზრუნველყოფს ყავის მარცვლების არომატის მაქსიმალურად შენარჩუნებას და გამორიცხავს შეფუთვაში ოქსიდაციას, ანუ ჰაერის მოხვედრას.

მარცვლების შენახვის 3 ოქროს წესი

საბედნიეროდ, ამ „მტრებისგან“ თავის დაცვა მარტივია:


წესი 1: იყიდეთ მთლიანი მარცვლები და დაფქვით გამოყენების წინ.

ეს სიახლის შენარჩუნების ყველაზე მნიშვნელოვანი და საუკეთესო წესია. როგორც კი ყავას დაფქვავთ, მისი ზედაპირის ფართობი ასჯერ იზრდება და ჟანგბადი მას მომენტალურად "ესხმის თავს". დაფქული ყავა არომატის განლევას წუთებში იწყებს, მაშინ როცა მთლიანი მარცვალი მას კვირების განმავლობაში ინარჩუნებს.


რჩევა: იყიდეთ იმდენი ყავა, რამდენსაც 2-4 კვირაში დახარჯავთ და დაფქვით მხოლოდ ერთი ფინჯნისთვის საჭირო რაოდენობა. (დოლჩევიტა, დაფქვის სერვისით სარგებლობის შემთხვევაში, გთავაზობს მარცვლის 1 კილოგრამიანი შეფუთვის - ორ 500 გრამიან ჰერმეტულ შეფუთვაში გადანაწილებას - სრულიად უფასოდ)


წესი 2: შეინახეთ ჰერმეტულ, გაუმჭვირვალე კონტეინერში

დაივიწყეთ გამჭვირვალე ქილები სამზარეულოს დახლზე - ისინი სინათლეს ატარებენ და ყავის საუკეთესო თვისებების განლევას ხელს უწყობენ. საუკეთესო არჩევანია ვაკუუმური კონტეინერი, რომელიც ჰაერს სრულად გამოტუმბავს, ან კერამიკული/უჟანგავი ფოლადის ქილა, რომელიც სინათლეს ბლოკავს. მთავარია, კონტეინერი ჰერმეტულად იხურებოდეს, რათა შიგნით ჟანგბადი არ მოხვდეს. (დოლჩევიტა, დაფქვის სერვისით სარგებლობის შემთხვევაში, გთავაზობს მარცვლის 1 კილოგრამიანი შეფუთვის - ორ 500 გრამიან ჰერმეტულ შეფუთვაში გადანაწილებას - სრულიად უფასოდ)


წესი 3: მოუძებნეთ ბნელი, გრილი და სტაბილური ტემპერატურის მქონე ადგილი

იდეალური ადგილია სამზარეულოს კარადა - ღუმელისა და მზის სხივებისგან მოშორებით.

მთავარია ტემპერატურის სტაბილურობა. მოერიდეთ მაცივარს! იქ არსებული ტენი და უცხო პროდუქტების სუნი ყავას გამოუსწორებელ ზიანს აყენებს.

ყავის შენახვა

ბონუს რჩევა: გაყინვა

თუ დიდი რაოდენობით ყავა გაქვთ, შეგიძლიათ გაყინოთ. დაყავით მცირე, ერთჯერად პორციებად, შეფუთეთ ვაკუუმურ პაკეტებში და ისე მოათავსეთ საყინულეში. გამოყენებამდე, პაკეტი ოთახის ტემპერატურაზე ბოლომდე გაალღვეთ და მხოლოდ ამის შემდეგ გახსენით. ერთხელ გალღობილი ყავის ხელახლა გაყინვა არ შეიძლება.

დასკვნა

ყავის არომატი მყიფეა, მაგრამ მისი შენარჩუნება წესების დაცვის შედეგად - მარტივია. იდეალურია თუ დაფქვამთ უშუალოდ მომზადებამდე, შეინახეთ ჰერმეტულად და მოარიდეთ ჰაერს, სინათლეს, სითბოსა და ტენს. ამ წესების დაცვით, თქვენი ყოველი ფინჯანი გაცილებით გემრიელი და არომატული იქნება.



სტატია: რატომ კარგავს ყავა არომატს? - ყავის შენახვის 3 ოქროს წესი


Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

შეიძინე პრემიუმ ყავა იტალიიდან

bottom of page